Hej.
Jag har fått hjälp av Ewa-karin i en gruppbehandling för smärtpatienter och deprimerade för några år sedan. Metodiken var KBT för grupper. Det som var särskilt positivt tyckte jag var när jag förstod ”tankarnas betydelse ” för mitt mående. Jag hade tidigare ingen aning om att våra tankar spelar en så stor roll för måendet. Jag fick lära mig att börja dagen rätt, tidigare var alltid min första tanke när jag vaknade ” Usch så ont jag har, hur ska jag klara av denna dag?” Nu fick jag lära mig en ny mening ” Det kunde ju vara värre” och jag skrev ner den meningen på en lapp la den bredvid sängen och läste den högt för mig själv, ofta under dagen tänkte jag på den meningen. Efter en månad kom min man hem med ett fång röda rosor och sa” det är så roligt att se att du inte är lika nedstämd längre” Efter den händelsen började jag att göra mera saker som var mer lustfyllda för mig, efter ett halvår hade nästan all min värk försvunnit. Jag är så tacksam för att jag fått lära mig en hållbar strategi för mitt mående. Och jag mår fortfarande bra och kan hantera mina smärtperioder som kommer mer sällan.

Ingegerd

Hej
Jag heter Marcus, jag har fått individuell behandling för min depression och mitt dataspelsberoende. Jag var djupt deprimerad när jag kom in i behandlingen, hade ingen lust att äta eller göra något bra för mig själv. Jag brukade spela mitt dataspel ca 12-14 timmar varje dygn och ofta satt jag flera dagar i min bubbla. Jag struntade i min hygien, lägenheten såg ut som en knarkarkvart. Inget i livet var något kul jag funderade allvarligt på att göra slut på livet. Först jobbade vi med små strategier för att komma upp ur min depression och när jag började att må lite bättre så kom vi överens om att använda färre timmar framför datan och jag började göra andra sociala aktiviteter. Jag började med kampsport vilket var mycket bra. Till slut hade mitt tidigare sätt att hantera vardagen ingen betydelse. Jag började vara social och vara mer närvarande i nuet. Idag mår jag mycket bra har tom skaffat en flickvän för första gången i mitt liv, jag är ju 28 år så bättre sent än aldrig.
Så det går att ta sig upp när man är nere och det går att bli fri från ett massivt dataspelsberoende.

Marcus

Jag har fått hjälp med att hantera min utmattning och depression i grupp hos Ewa-karin . Det var en gruppbehandling på 10 gånger och metodiken var KBT-kognitiv beteende terapi. Vi fick strategier om hur vi skulle tänka och hur vi skulle hantera vardagen. Särskilt minns jag min första förändring. Efter att ha varit helt under isen och inte velat göra någonting fick jag klart för mig att jag kunde börja med att göra en liten förändring som jag inte gjort tidigare. Jag började med att gå upp en timme tidigare. Det var tyst i huset frugan sov och jag gick upp och satte på kaffet och gick ut o hämtade tidningen satte på en lugn fin musik och tände ett ljus för mig själv och började njuta av min stund. Sedan fick jag lära mig att fokusera på någon annan så när mitt kaffe var slut så serverade jag kaffe på säng till frugan. Gissa om dessa små saker gjorde att jag sakta men säkert började att lägga märke till vad som gjorde dagen till en bättre dag. Jag kände mig nöjd och när jag var nöjd så började livsglädjen och energin att återvända för att inte tala om nytändningen till min fru!

Anders